A szem a lélek tükre

Írta:  2013.04.17.
Tizenharmadik alkalommal mutatkoztak be a középiskolás fotós tehetségek április 16-án a Kondor Béla Közösségi Házban.
A fotóművészeti pályázat díjkiosztó ünnepségét, egyben a legkiválóbb alkotásokat bemutató kiállítás megnyitóját a Gyermek és Ifjúsági Művészeti Találkozók című programsorozat részeként tartották meg. 
Császár Bíró Lilla, a Kondor Béla Közösségi Ház igazgatójának üdvözlő szavait követően Kucsák László alpolgármester, országgyűlési képviselő mondott köszöntőt.

– Méltán lehetünk büszkék a pályázat sikerére – hangsúlyozta az alpolgármester. – A képző- és iparművészeti kategóriába 28 fővárosi és 28 vidéki intézményből 564 alkotó 580 pályamunkája érkezett. A fotópályázatra 13 fővárosi és 10 vidéki tanintézetből 93 alkotó 380 munkáját fogadta a Kondor Béla Közösség Ház. A három kategóriába összesen 55 iskola 202 tanulója 860 alkotást adott be.
– Soha ennyi diák nem vett részt a pályázaton, mint az idén – mondta a zsűri elnöke, Chochol Károly fotóművész, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete alelnöke. – Ennél sokkal nagyobb öröm az, hogy az alkotások minőségében is óriási fejlődés tapasztalható. A fotóművész szakmai értékelésében elhangzott, hogy a fénykép tartalma abban rejlik, hogy lehetővé teszi olyan pillanatok tüzetes vizsgálatát, amelyeket az idő sodra egyébként elmosna. Ezért is képvisel összetett értéket, mert ma a jelent, holnap a múltat fogja ábrázolni. S ami a képünkre kerül, legyen igaz, és ha lehet, szép.

Az idei fődíjas Putnóczki Fanni miskolci diák, akinek az Álmodozás, Szomorúság, Tengerszem című képein elsősorban a szemek kapták a főszerepet. – Talán soha senki ilyen szépen nem igazolta a tételt, hogy a szem a lélek tükre – mondta a fotóművész. – Kitűnően választott technikát, hogy a mondanivalója még hangsúlyosabb legyen.
Putnóczki Fanni elárulta, hogy a testvére volt a modellje, mert nagyon szép a szeme, ezért gondolta, hogy fényképen is megörökíti, és ezzel a képpel pályázik.
Minden pályázó elismerő oklevelet kapott, a díjakat pedig Chochol Károly és Kucsák László adta át. A díjkiosztó ünnepségen az Etűd fúvós zenekar tagjai működtek közre.
A zsűriben részt vettek Ravasz Balázs és Posztós Csaba fotográfusok.