A vers gyógyító ereje

Írta:  2012.04.13.
A költészet napján, versjáték fesztiválon vettek részt a kerület nyugdíjasai a Kondor Béla Közösségi Házban.
A magyar költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én megünnepeljük.
Tósoki Anikó kerületünkben élő versmondó előadóművész ezen a napon költészetnapi versjáték fesztivált szervezett a településünkön élő nyugdíjasoknak. Ezúttal az idős emberek nem csupán hallgatták a költészet napi műsort, hanem ők álltak ki a színpadra, hogy szebbnél versekkel, dalokkal kedveskedjenek egymásnak.
– Az évek során a kerületben több önálló estet tartottam, számos rendezvényen vettem részt, azonban ez volt az első alkalom, hogy nyugdíjasoknak szerveztem olyan programot, amely róluk szól, és elmondhatták kedvenc versüket, énekelhettek a színpadon – mondta az előadóművész. – Amikor a versjáték fesztivállal kapcsolatban felkerestem a Kondor Béla Közösségi Házat, örömmel fogadták az elképzelésemet, és mindenben támogatták a megvalósítását.
A rendezvény címeként választott Babits Mihály Zsoltár férfihangra verséből „A csillagok örök forgása néked forog” idézetnek az előadóművész szerint az az üzenete, hogy szükségünk van az idős emberekre, a szeretetükre, a bölcsességükre…– A műsor tiszteletadás a nyugdíjasok felé, tiszteletadás koruk és tudásuk előtt – hangsúlyozta Tósoki Anikó. A vers nemcsak akkor gyógyít, ha mondjuk, hanem akkor is, amikor hallgatjuk, vagy beszélünk róla.
Kucsák László alpolgármester, országgyűlési képviselő, a rendezvény fővédnöke köszöntötte a versszerető illetve versmondó nyugdíjasokat, majd József Attila születésnapjára emlékezve elmondta a költő Szólt az ember című versét, ezzel megnyitotta a fesztivált.
A műsorban felléptek a Napraforgó, a Derűs Szív Gondozási Központ, a Havanna Csoport Egyesület, a Tájak Korok Múzeumok Egyesület nyugdíjasai és a Gyöngyvirág Napköziotthon gondozottjai.