Felfújható óriáshangár nyílt Ferihegyen

Írta:  2014.11.16.
A Liszt Ferenc-repülőtéren különleges, óriás méretű felfújható hangárt helyeztek üzembe, amelynek méreteit jól jellemzi, hogy egy Airbus A 320-as vagy Boeing 737-es utasszállítógép is elfér benne.
Mostantól fittyet hányhatnak a téli hidegnek a Lufthansa Technik Budapest repülőgép-szerelői. A budapesti bázison különleges, óriás méretű felfújható hangárt helyeztek üzembe, amelynek méreteit jól jellemzi, hogy egy Airbus A 320-as vagy Boeing 737-es utasszállítógép is elfér benne.

A szokatlan műszaki megoldásra azért van szükség, mert a ferihegyi bázisú Lufthansa Technik Budapest cég annyi megrendelést kapott a téli időszakban, hogy kevésnek bizonyult a meglévő, alkalmanként akár öt közepes méretű utasszállító gép befogadására alkalmas hangárjuk. Így döntöttek közösen a polgári repülésben úttörőnek számító felfújható hangár ideiglenes felállítása mellett.

Emiatt esett a választás a spanyol Buildair cég felfújható hangárjára, amelyből egy már működik a spanyol főváros közelében fekvő Getafe repülőterén, ahol egyébként az Airbus konzorcium katonai szállító- és tankergépeket építő részlege is üzemel. A budapesti lett Európában az első, tisztán a polgári légiközlekedést szolgáló felfújható hangár, amelynek alapterülete eléri a 4 000 négyzetmétert. A felfújható hangár a jelenlegi tervek szerint legfeljebb hat hónapig áll majd a ferihegyi betonon, amíg a téli időjárás ezt szükségessé teszi. A felfújható hangár máris bizonyította megbízhatóságát, hiszen október közepén alig pár nappal a felállítása után 70-80 km/h sebességű szélben is szilárdan állt a helyén.