Még három üzlet vár gazdára az Üllői úton

Írta:  2014.11.06.
Tavaly indította el a főváros „Rögtön jövök!” elnevezésű programját. E program legújabb eseménye a közelmúltban véget ért ingatlanbörze és konferencia volt.
Még három üzlethelyiség vár gazdára az Üllői úton, a 275. fölszint 10-11. szám alatt kettő, illetve 475-ös házban egy. Biztos nem kerülte el senki figyelmét a kirakatokból ráköszönő óriás plakátok, „A Te Helyed, a Te Sikered!” felirattal. A program az efféle installációk versenyével kezdődött. A kiírók egyfelől az üres helyiségek városképi látványát igyekeztek javítani, másrészt ezzel kívánták felhívni a figyelmet a kiadó üzlethelyiségekre.
– A fiatal vállalkozások inspiráló történeteit olvashatjuk a plakátokon, no és rendszerezett formában szerepel rajtuk a helyiségek mérete, az ára, az elérhető személyes kapcsolatok és az online adatbázis címe – avatott be a részletekbe Szerdahelyi-Németh Klára, az önkormányzat városfejlesztési munkatársa.

Plázákból vissza az utcákra

A program egyik kulcs embere, mint a főváros városképvédelmi és városfejlesztési tanácsnoka, Ughy Attila, aki a tavaly őszi installáció verseny eredményhirdetésén elmondta: a régen virágzó, ma üresen álló kirakatokat szerették volna újra benépesíteni. Az ötlet Kolozsvárról származik, ahol az üres portálokat 100 évvel ezelőtti városképekkel takarták le. Olyan komplex, funkciójában, összetettségében új ötletrendszert kerestek, ami nemcsak azt mutatja meg, van egy olyan üzlet, ami kiadásra vár, hanem a közösségi érdekek bevonásával lehetővé teszi, hogy újra megjelenjen a kirakatokban az élet. Budapesten emellett fontos cél visszacsalogatni az életet a bevásárlóközpontokból a közterekre.
– Az Üllői úton sajnos még nem élénkült fel kellőképpen a kiskereskedelem, ezen a helyzeten igyekeztünk javítani a kedvezményeket biztosító pályázati kiírással – jegyezte meg Szerdahelyi-Németh Klára.

A kedvezményes lehetőségről Vajda Lóránt, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. Stratégiai és Projektmenedzsment Osztályának vezetője beszélt:
– A felújításért cserében a bérlő, mintegy lelakhatja a beruházott összeget, azaz nem kell bérleti díjat fizetnie, ameddig a befektetett pénz fedezi azt.

Fővárosi és kerületi összefogás

Antalóczy Zoltán, a Városgazda Vagyongazdálkodási Diviziójának vezetőjétől megtudtuk: a főváros biztosította ingyenesen az egységes arculati elemeket tartalmazó installációt a portálokra és a kirakatok teljes felületére, a Városgazda pedig vállalta, hogy a helyiségeket kívül-belül kitakarítva, a környezet és a homlokzat megtisztításával alkalmassá teszik a dekorálásra. Továbbá szintén a Városgazda üzemelteti az online adatbázist, amelynek segítségével az érdeklődők megtalálhatják a nekik megfelelő helyszínt és üzlethelyiséget.

Hogyan tovább?

A program következő állomása, az ősszel, a Bálnában rendezett Rögtön jövök! Ingatlanbörze és konferencia volt. A Napi Gazdaság által szervezett eseményen tartott előadásán Ughy Attila hangsúlyozta: folyamatosan ismételni és kezelni kell a gondokat, hiszen senki kezében nincs az a varázsvessző, amivel az elhagyott, agyon graffitizett üzletekből egycsapásra csodálatos boltot varázsolhat. A gondok ugyanis régiek és hosszú ideje nem kezeltek, így természetesen hosszabb időt vesz igénybe a megoldásuk.