A vértanúk emléke örök

Írta:  2014.10.07.
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után kivégzett vértanúkra emlékeztek október 6-án Kiss Ernő honvéd altábornagy emléktáblájánál Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzatának, a kerületi pártoknak és civil szervezeteknek a képviselői.

A vértanúkról szól Ady Endre: Október 6. című verse, amelyet Bozsó Péter színművész szavalt el, majd felsorolta a kivégzett honvéd tábornokok nevét. A vértanúk egyike volt az örmény származású Kiss Ernő, akit Lázár Vilmossal, gróf Dessewffy Arisztiddal és Schweidel Józseffel együtt golyó általi halálra ítéltek. Kötél általi halált halt Aradon Pöltenberg Ernő, Török Ignác, Lahner György, Knézich Károly, Nagysándor József, gróf Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János és gróf Vécsey Károly.
- A sors úgy rendelte nekünk, hogy legszebb ünnepeinken leginkább a keserűségre és a kudarcra emlékezzünk. Legnagyobb ünnepeink levert és elbukott forradalmak és szabadságharcok szereplőinek emlékét elevenítik fel, akik hősiességükkel, bátorságukkal, a fennálló idegen elnyomó hatalmakkal szemben elkeseredett küzdelmeikben a halált kapták meg harcuk jutalmául. De ameddig tiszta szívvel emlékezünk történelmünk legfontosabb pillanataira, addig október 6-án mindig a tisztelet némaságával gondolunk azokra, akinél magyarabb, bátrabb, elkötelezettebb férfiakat nehezen lehetne találni történelmünkben. Alázattal emlékezünk azokra, akik életükkel fizettek azért, mert kiálltak hazájuk szabadságáért – mondta beszédében Ughy Attila, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere.
Nazarjan Hamlet az örmény nemzetiségi önkormányzat elnöke úgy fogalmazott, hogy a kerületi örménység igyekszik méltó utóda lenni őseinek, hiszen annak idején ők is mindent megtettek azért, hogy Magyarország, a magyar nép szabad legyen és békében éljen.

Az emléktáblánál Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata nevében Ughy Attila, valamint Kucsák László alpolgármester, országgyűlési képviselő, a XVIII. kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat képviseletében pedig Nazarjan Hamlet és Kása Istvánné koszorúzott. A XVIII. kerületi Kormányhivatal nevében Hodruszky Csaba hivatalvezető, a Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat nevében Gecov Péter, a Fidesz kerületi szervezete nevében Kardos Gábor, a KDNP részéről Csomó Tamás alpolgármester, a Baloldali Összefogás nevében Ternyák András, Petrovai László és Ferencz István, a Jobbik Magyarországért Mozgalom kerületi szervezete nevében Makai Tibor alelnök helyezte el a megemlékezés virágait. Szintén virággal rótta le kegyeletét el az emléktáblánál a Fidelitas, a Jobbik Ifjúsági Tagozata, a Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium, az 1908 SZAC KSE, a Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesület, a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület XVIII. kerületi szakcsoportja valamint a Vasvári Pál Polgári Egyesület képviselője.