Rablókat és betörőt is elfogtak a kerületben

Írta:  2013.06.21.
Tizenévesek kirablására szakosodott az a banda, amelyet a közelmúltban sikerült elfognia a XVIII. kerületi Rendőrkapitányság munkatársainak. Az elkövetők több esetben is mobiltelefont, illetve hasonló, könnyen értékesíthető dolgokat vettek el áldozataiktól.
Az elfogott monori társaság április 25-én az alábbi módon vétett a törvény ellen:
– A háromfős csoport a repülőtér vasúti megállójában szóba elegyedett néhány hasonló korú fiatallal. Egyiküktől valamilyen ürüggyel elkérték a mobiltelefont, majd nem adták vissza, és végül késsel megfenyegették őt – számolt be a történtekről Potyondi István alezredes, a XVIII. kerületi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának vezetője.

Felismerték a rablót

Az alezredes elmondta, hogy a felderítésben segített a szerencse is, mert a rablás áldozata az egyik elkövetőt látásból ismerte, és tudta a nevét.
– Ezt a fiatalembert még aznap elfogtuk, majd május 17-én a Szemeretelepnél történt egy hasonló rablás, és az ekkor kapott személyleírás illett egy másik elkövetőre, akit időközben sikerült azonosítani.

A monori bandával kapcsolatba hozható még egy kőbányai bűncselekmény is. Az esetek kapcsán négy előzetes letartóztatásban lévő gyanúsított ellen folyik eljárás. Potyondi István alezredes szerint elképzelhető, hogy további bűnesetek is összekapcsolhatók lesznek velük.
– Ami az áldozattá váló tizenéveseket illeti, azt tanácsolom nekik, hogy ha egyedül utaznak a vonaton, akkor felnőttek közelébe menjenek, mert így nagyobb biztonságban vannak, kisebb az esélye annak, hogy kiszemeli őket egy ilyen banda.
Az alezredes hozzátette, hogy bár előfordul, de az effajta csoportos rablás nem jellemző a kerületre.

Hasznos kamerák

A biztonsági kamera felvételei buktatták le azt a 30 év körüli férfit, aki június elején a Kondor Béla sétányon lévő szolárium ablakát kővel betörve ellopta a pénztárgépet.
– Az ő esetében betöréses lopás címén indult eljárás – mondta Potyondi István. – A felderítésben egyértelműen a biztonsági kamera segített, ugyanis a felvételeket látva felismertük az elkövetőt, akinek már volt dolga a rendőrséggel. A betörés során zsákmányolt pénztárgépben csak aprópénz volt, a gépet egy közeli bokor alatt megtaláltuk.
Az alezredes kiemelte, hogy a munkájukat rendkívüli módon segítik mind a térfigyelő, mind a biztonsági kamerák, ezért azt ajánlja, hogy aki teheti, az a tulajdona védelmében szerezzen be egyet a már nem is olyan drága biztonsági eszközből.
– Ha megakadályozni nem is tudják ezzel a bűncselekményt, a bűnöző elfogásában sokat segíthetnek vele.