Sorban állás nélkül

Írta:  2013.04.22.
A lakosság dönthetett arról, hogyan bővüljön a Kormányhivatal Kerületi Hivatalának ügyfélfogadási ideje. A kérdőívet februártól több mint 3000 ember töltötte ki.
Az ügyfelek jószerével észre sem vették, hogy a korábbi önkormányzati okmányiroda feladatkörét január 1-jétől a Budapest Fővárosi Kormányhivatal XVIII. Kerületi Hivatalának Okmányirodája vette át. Az átállás zavartalan volt: az okmányiroda továbbra is a Batthyány utca 80., a Városház utca 16., illetve Pestszentimrén az Ady Endre utca 100. szám alatt működik, és az ügyintézők is ismerősek a hivatal látogatói számára.

A hivatal: szolgáltatás

A közigazgatási átalakítás célja az, hogy a rendszer minél ésszerűbben működjön, az ügyfelek minél gyorsabban és egyszerűbben intézhessék el az ügyeiket.
− A hivatalnak szolgáltató jelleggel kell működnie – foglalta össze a lényeget Hodruszky Csaba, a Kerületi Hivatal vezetője.

Már a januári indulás pillanataiban megkezdődött annak felmérése, hogy miképpen lehetne növelni az ügyintézés hatékonyságát. Első lépésként az ügyfélfogadási idő megváltoztatására volt szükség.
¬– Az első hetekben nyilvánvalóvá vált, hogy az ügyfelek száma nem egyenlően oszlik el, bizonyos időpontokban többen keresnek fel bennünket. A hivatalunk hatóköre túlmutat a kerületen, sokan a szomszédos kerületekből és az agglomerációból is hozzánk fordulnak, ezért egyes napokon ugrásszerűen megnőtt a várakozók, sorban állók száma – magyarázta a hivatalvezető. – Talán ismert az is, hogy a kollégák jó része a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen készül fel az egyablakos rendszerre. A képzési napokon különösen nehéz volt szinte feleannyi ügyintézővel jóval több feladatot elvégezni.

3000 válasz

A hivatalvezető ezért döntött úgy, hogy magukat az ügyfeleket kérdezik meg, mely időszakaszokban intézik legszívesebben a hivatali ügyeiket.
− Február közepén egy kérdőívet adtunk közre, amelyet egy hónap alatt több mint 3000 hozzánk látogató ügyfél töltött ki. Ebből kiderült, hogy a hivatali ügyek intézésére a délelőtti, valamint a délután 4 és 6 óra közötti időszak a legalkalmasabb a lakosság számára. Ennek megfelelően bővítettük az ügyfélfogadási időt – mondta Hodruszky Csaba.


Hétfő: 13.30–18 óráig
Kedd: 8–12 és 13–16 óráig
Szerda: 8–12 és 13–16 óráig
Péntek: 8–12 óráig

Új időpontok (előzetes foglalás esetén):

Hétfő: 8–10 óráig
Csütörtök: 8–10 és 14–16 óráig



A korábbiaktól eltérően tehát március 25. óta hétfőn és csütörtökön 8 és 10 óra között is nyitva tart az okmányiroda, csütörtökön pedig 14 és 16 óra között is. Hétfőnként pedig továbbra is este 6-ig kereshető fel a Kerületi Hivatal.
− Fontos tudni, hogy a most megjelölt plusz időpontokban azokat tudjuk fogadni, akik előre foglaltak időpontot. Ezt bárki megteheti személyesen, telefonon vagy elektronikus úton is – magyarázta a hivatalvezető, hozzátéve: – természetesen azoknak, akik időpontra érkeznek, nem kell várakozniuk.

Cél az „egyablak”

Az átalakítás csak az első lépés afelé, hogy az ügyfelek számára legkényelmesebb szisztéma, az egyablakos rendszer létrejöjjön.


Hogyan foglalhatunk időpontot?

1. A 296-1453 vagy a 296-1450 telefonszámon.
2. A www.magyarorszag.hu elérhetőségen az interneten.
3. A Városház u 16. alatti okmányirodában személyesen.


− Az egyablakos rendszer egyik előnye az lesz, hogy a hivatali idő minden hétköznap 8-tól 20 óráig fog tartani – mutatott rá Hodruszky Csaba. – A másik, hogy a létrejövő kormányablakokban idén októbertől több mint kétezer ügytípus intézését lehet kezdeményezni. Természetesen ennek személyi feltételei is vannak. Mint említettem, a kollégáim már készülnek is erre a közszolgálati egyetemen. A technikai feltételeknek ugyancsak változniuk kell, hiszen a megújuló hivatalhoz korszerűbb infrastruktúra szükséges. Az eredeti tervek szerint az egyablakos rendszernek 2014. január 1-jétől kellene elindulnia, de nagy a valószínűsége annak, hogy a kerületben már előbb, az év második felében adottak lesznek ehhez a feltételek.
Újabb lépés az egyablakos rendszer kialakítása felé, hogy a törvény értelmében március 1-jétől a honosítási és állampolgársági ügyeket is az okmányiroda intézi.