Nappali melegedő hajléktalanoknak

Írta:  2012.12.27.
A téli hidegben a hajléktalanokra is jobban kell figyelni: megnyílt a Tiszta Forrás Alapítvány nappali melegedője.
Alapesetben 130, krízisidőszakban, a téli hidegben pedig még több embernek nyújt menedéket az a minden igényt kielégítő nappali melegedő. A református hajléktalanmisszió munkatársainak is köszönhetően remélhető, hogy a korábbi évekhez hasonlóan idén sem fog senki megfagyni a kerület utcáin.

Az összesen közel 100 millió forintos beruházásnak csaknem a felét európai uniós forrásból sikerült fedezni.
– Elsősorban kapacitásbővülést és az ellátás színvonalának emelését jelenti ez az új, saját épület – mondta Márkus Gábor református lelkész, az alapítvány kuratóriumának elnöke. – Úgy érzem, valóban kulturált körülmények között fogadhatjuk itt a rászorulókat.
Az alapítvány tizenhét éve foglalkozik a hajléktalanok ellátásával a kerületben. Az új melegedőt a korábbi rendszerhez hasonlóan hétköznap 8 és 14 óra közt vehetik igénybe a fedél nélküliek, illetve krízisidőszakban hétvégén is.

– Régi a kapcsolat az önkormányzat és a Tiszta Forrás Alapítvány között, és minden lehetőség szerint segítjük is őket. Szándékunk szerint a megmaradt EU-s élelmiszercsomagokat és a maradék krumplit is itt használják majd fel – mondta az Üllői út 375. szám alatt megnyílt melegedő átadási ünnepsége után Csomó Tamás alpolgármester. – A kerület haszonélvezője az alapítvány munkájának. Az itt dolgozóknak köszönhetjük, hogy nincs problémánk a hajléktalanellátással, hiszen az alapítvány munkatársai utcai szociális munkát is folytatnak, megpróbálják behozni ide az utcán élő embereket.
Az önkormányzat szerződésben áll az alapítvánnyal, és anyagilag is segíti annak munkáját.
– Tizenkét munkatársunk dolgozik a kerületben, nagy felelősség hárul rájuk – mondta Márkus Gábor. – Évente 1600 hajléktalan fordul meg nálunk, de természetesen nem csak a XVIII. kerületből jönnek.
A létesítményben lehetőség van tisztálkodásra, mosásra, illetve szendvicset és teát is kapnak a betérők. Ezenfelül továbbra is a szolgáltatások közé tartozik a postacím-létesítés, a csomagmegőrzés, a ruha- és élelmiszer-adományozás, a lelki gondozás és a hivatalos ügyek intézésében való segítségnyújtás.