Az LMP lassú haláltusája?

Írta:  2012.12.13.
Az LMP végét jelenti, hogy nem tárgyal az Együtt 2014 mozgalommal? A párt vendégei erről is beszéltek a kerületi találkozón.
Ezt Szabó Tímea országgyűlési képviselő mondta a kerületi LMP Köz-Pontban november 21-én tartott klubesten.
– A kongresszuson két alternatíva közül választottunk. Az egyik az volt, hogy önálló pólusként, a 2014-es választásokon egyedül indulva kívánjuk folytatni a politizálást, kizárva az együttműködést a Bajnai Gordon vezette Együtt 2014 mozgalommal – mondta a képviselő. – A másik, általam is támogatott alternatíva az volt, hogy az LMP legfőbb feladata a kormányváltás, ezért meg kell kezdeni a tárgyalást minden parlamenten kívüli párttal és civil mozgalommal, amellyel összefogva nagyobb az esélye a 2014-es választási sikernek.
A kongresszuson kis többséggel az első alternatívát szavazták meg, ami Szabó Tímea szerint azért sem vállalható, mert felelős politikai erőként nem tehetik meg, hogy bárkire, aki szövetséges lehet, tárgyalás nélkül „rácsapják az ajtót”.
– Ezért mondtam le Karácsony Gergőhöz hasonlóan én is frakcióvezető-helyettesi pozíciómról – tette hozzá.

A kongresszus döntését követően az LMP-ben létrejött a Párbeszéd Magyarországért platform. Arra a kérdésre, hogy ez nem jelent-e pártszakadást, Szabó Tímea így válaszolt.
– Rövid időn belül csaknem százan csatlakoztak hozzánk a párton belül, de ez nem szakadást jelent, hanem azt, hogy megkezdhetjük a párbeszédet a tagokkal, hogy 2014-re mégis létrejöhessen valamilyen együttműködés. Véleményem szerint a kongresszus rossz döntést hozott, ami az LMP lassú halálához vezethet.
A kongresszuson történtek a november 29-ei LMP Klubon is témát adtak, ahol
Kukorelly Endre az LMP korábbi parlamenti képviselője volt a vendég. A József Attila-díjas író, költő, újságíró, kritikus idén mondott le mandátumáról. A kongresszuson történtekről szólva elmondta, hogy egy politikai döntés hatása hosszú távon derülhet csak ki. Abban mind ő, mind Szabó Tímea egyetértett: lehet, hogy korai volt Bajnai Gordon színre lépése. Ugyanakkor Kukorelly Endre szerint a 2014-es választásokig még sok minden történhet, így korai volna legyinteni az LMP esélyeire.